צו ירושה
מה זה צו ירושה?
כדי לממש את רכושו ונכסיו של אדם שנפטר אך לא הותיר אחריו צוואה, יש להגיש ללשכת הרשם לענייני ירושה או לאחד מבתי הדין הרבניים בקשה לצו ירושה. צו ירושה הוא מסמך וצו משפטי, לרוב מטעם הרשם לענייני ירושה, שנועד להסדיר את חלוקת העיזבון של המנוח שלא השאיר צוואה. חשוב להדגיש כי צו ירושה אינו עוסק בפרטי העיזבון אלא נועד להצהיר מיהם היורשים על פי דין של המנוח ואיזה חלק מהעיזבון כל אחד מהם יקבל.
זהות היורשים וחלקם בעיזבון
במקרים בהם המנוח לא הותיר אחריו צוואה ובמקרים בהם לצוואה אין תוקף משפטי, חוק הירושה, תשכ"ה-1965, בא להסדיר את נושא חלוקת העיזבון בין היורשים על פי דין. חלוקת ירושה ללא צוואה מבוססת על קשר דם בין המנוח ליורשיו, החוק קובע 3 ענפים עיקריים לחלוקת העיזבון, כאשר סדר חלוקת העיזבון נקבע על פי קרבת היורשים למנוח- בן זוג, ילדים, הורים, סבים וצאצאיהם, וקרובי משפחה נוספים.
מי יכול להגיש בקשה לצו ירושה?
בקשה לצו ירושה יכולים להגיש יורשי המנוח וכל מי שטוען להיותו יורש של האדם שנפטר. ברוב המקרים את הבקשה יגישו בני משפחתו הקרובים ביותר של המנוח, עם זאת ישנם מקרים בהם בעלי עניין נוספים עשויים להגיש את הבקשה, לדוגמה נושיו של המנוח או נושיו של אחד היורשים המעוניינים להשיב את כספם.
את הבקשה לצו ירושה נהוג להגיש ללשכת הרשם לענייני ירושה בהתאם למקום מגוריו של המנוח. במידה והיורשים מסכימים ביניהם וחותמים על תצהיר משותף להקניית זכות השיפוט לבית דין רבני, אפשר להגיש את הבקשה לאחד מבתי הדין הרבני.
את הבקשה ניתן להגיש באופן מקוון או לא מקוון, חשוב לדעת כי אין מניעה פורמלית או משפטית להגיש את הבקשה באופן עצמאי, עם זאת מומלץ למסור את הטיפול בהגשת הבקשה למתן צו ירושה בידי עורך דין צוואות וירושות המתמחה בנושא. טיפול מקצועי של עורך דין מנוסה עשוי לקצר את התהליך, למנוע טעויות העשויות לעכב את ההליך, וישנם מקרים בהם היורשים זקוקים לייעוץ ולייצוג משפטי, במיוחד במקרים בהם רשם הירושות מחליט להעביר את הטיפול בתיק לבית המשפט לענייני משפחה.
האם יורש חייב לקבל את חלקו בירושה?
ישנם מקרים בהם יורש אינו מעוניין לקבל את חלקו בירושה, גם אם הוא זכאי לקבל חלק מעיזבון המנוח על פי חוק הירושה. לעתים, אחד היורשים מעוניין להעביר את חלקו ליורש אחר על מנת לסייע לו כלכלית, יש מקרים בהם הוא מעוניין להימנע מתשלום לנושים או כדי להימנע מתשלומי מס. במקרים אלה החוק קובע כיצד ניתן לבצע הסתלקות מירושה, הליך זה נקרא גם הסתלקות מעיזבון, ניתן להסתלק מהירושה כל עוד לא חולק עיזבונו של המנוח. מומלץ לפנות לעורך דין מקצועי על מנת לבצע הליך זה בהתאם לחוק ובמסגרת הזמן המתאימה.
נכתב על ידי:
עורך דין יוסי ברקוביץ, 60, מתגורר בגני תקווה נשוי + 2.
עורך הדין ברקוביץ מעניק שירות משפטי נרחב ללקוחות מגוונים מכל רחבי הארץ והעולם.
לעו"ד ברקוביץ היכרות מעמיקה וניסיון רב עם העולם המשפטי הסבוך של דיני הצוואות והירושות. כתיבת הסכמים בין יורשים, ניהול עיזבונות, פירוק שיתוף, ניהול קונפליקטים ומשברים בין יורשים, ייצוג מקצועי בבתי המשפט הן כמתנגד לקיום צוואות והן כמשיב להתנגדות, ייעוץ לכתיבת צוואות, וכן ייצוג מקיף עם שוק המקרקעין, בתחום הסכמי המכר ומיסוי.
לקריאת מאמרים נוספים בנושא ירושה וצוואה כנסו:
בקשה לצו ירושה
חלוקת ירושה ללא צוואה מתבססת על דרגת קירבת היורשים אל המנוח: מבן או בת הזוג אל ילדיו שהם דרגת קרבה ראשונה, אל הוריו שהם דרגה שניה וכו'. מעבר לזאת יכולים גם בעלי אינטרסים אחרים לבקש את חלקם בירושת המנוח למשל נושים המעוניינים לקבל את חלקם. לשם כך רצוי ומומלץ מאד להיעזר בשרותיו של עורך דין לדיני ירושה לפני הגשת בקשה לצו ירושה כדי שיוכל לייעץ ולהנחות את היורשים כיצד לנהוג. עורך הדין יוסי ברקוביץ' מסייע ללקוחותיו הרבים בכל רחבי הארץ ומעבר לים ישמח לסייע גם לכם.
כל מה שחושב לכם לדעת על בקשה לצו ירושה
יורשים צריכים להגיש בקשה לצו ירושה כשהמנוח לא השאיר ליורשיו החוקיים צוואה כתובה, ועל כן בכדי שיורשיו של המנוח יוכלו לקבל את הירושה צריך להגיש בקשה לצו ירושה. בקשה זו מגישים לרשם לענייני ירושה, אשר במעמד זה מכריז מיהם היורשים החוקיים של המנוח. לאחר מכן מקבל כל יורש את חלקו בירושה. הליך זה של בקשה לצו ירושה, אומנם ניתן לעשות גם לבד, אך בכדי שלא תתקלו בקשיים העלולים להתעורר בדרך, רצוי מאד להיעזר בשרותיו של עורך דין מנוסה ומקצועי שיוכל להדריך אתכם כיצד להתנהל. אז איך הלכה למעשה מתבצע הליך זה של בקשה לצו ירושה ואילו קשיים עלולים להתעורר במהלך הדרך?
הגשת בקשה לצו ירושה: איך?
הגשת בקשה לצו ירושה יכולה להתבצע באחת משתי דרכים: בדרך מקוונת או מילוי הטופס באופן ידני יחד עם צרוף טפסים רלוונטיים. הגשת בקשה מקוונת ניתן להעביר רק כאשר הבקשה מוגשת על ידי יורשיו החוקיים של הנפטר. כדי שהצו יקבל תוקף משפטי דרושה חתימה ומילוי הטופס על ידי נוטריון, שופט או דיין. בשני המצבים יש לשלם אגרה על הגשת הבקשה
הגשת בקשה לצו ירושה עשויה להמשך בין חודש לשלושה חודשים, זאת אם לא יהיו עיכובים בדרך למתן צו הירושה. אחת הסיבות לעיכוב במתן הבקשה לצו ירושה היא התנגדות למתן צו ירושה.
התנגדות למתן צו ירושה יכולה להתעורר כאשר אחד מן היורשים יודע כי קיימת צוואה למנוח או כאשר ישנם יורשים נוספים שאינם יודעים על פטירתו של המנוח.
סיכום דבר
לשם כך מתפרסמים בעיתונים במשך- 14 יום עניין ירושתו של המנוח, כך שמי שיש לו חלק בירושה יוכל להביע התנגדות. כל עוד לא ניתן צו ירושה, עדיין יהיה ניתן להביע התנגדות לירושה, גם אם עברו 14 ימי פרסום בעיתונים. בקשה לצו ירושה הינה הליך משפטי שבדרך למימושו עלולות לצוץ מהמורות כמו מתנגדים או נושים שמעוניינים לקבל כספים המגיעים להם. חשוב לפנות לעורך דין ותיק ובעל ניסיון שיוכל לסייע לכם למצות את זכויותיכם ולקבל את חלקכם בירושה כדין. עורך הדין ברקוביץ' הינו עורך דין המתמחה בתחום דיני ירושה. מוזמנים ליצור קשר בכל שאלה.
צו ירושה
קצת עליי: