הסתלקות מירושה – ויתור של יורש על זכויותיו בעיזבון
הצוואה היא זו שקובעת מי יהיו היורשים ומה בדיוק יקבל כל יורש, אבל מה קורה אם אחד היורשים החליט שהוא לא רוצה את חלקו בעזבון? מצב זה נקרא "הסתלקות מירושה" או "הסתלקות מעזבון".
לפי החוק, הסתלקות של יורש מזכותו בעיזבון מתייחסת למצב שבו לאחר מותו של המוריש, ובטרם חולק עזבונו, יורש רשאי להסתלק מהחלק שלו בעזבון (כולו או מקצתו או ממה שהוא זכאי לו לפי הצוואה, כולה או מקצתה).
היורש "המסתלק" חייב להודיע על הסתלקות מירושה לרשם לענייני ירושה או לבית המשפט ולמלא מסמך כתוב שבו הוא מאשר את רצונו להסתלק מהעזבון או מחלקו.
הסתלקות מעזבון, מהן תוצאותיה?
- לאחר שיורש הסתלק מעזבון, מתייחסים אליו כמי שמלכתחילה לא היה אמור לרשת את המוריש. לכן, במקרה שמדובר בעזבון שכולל נכסי מקרקעין שהעברתם כרוכה אולי בתשלומי מס שבח, הסתלקות מירושה פוטרת את היורש מתשלום מס זה.
- כשיורש מסתלק מחלקו בעזבון ולא לטובתם של אח, בן זוג או בן של המוריש – מוסיפים את החלק שלו לזה של היורשים האחרים.
- הסתלקות מעזבון של הקטין או של מי שהוכרז כפסול דין – טעונה אישורו של בית המשפט.
צוואה עם תנאים
קיימים מצבים מורכבים שבהם המוריש קובע בצוואתו תנאי שרק לאחר שיקוים יוכל היורש לקבל את החלק שלו. במקרה זה, אם היורש הוא בן משפחה קרוב של המוריש ולא רוצה או לא יכול למלא אחר התנאי שנקבע בצוואה, הוא יכול להודיע על הסתלקות מחלקו בעזבון כדי שיוכרז כיורש לפי דין. כשהוא יורש לפי דין, הוא לא יידרש למלא אחר התנאי שמופיע בצוואה.
כדי להבין את המשמעות של מצב זה, חשוב להכיר את ההבדל בין צוואה לבין ירושה לפי דין:
כשמדובר בירושה לפי דין חלוקת העזבון נעשית לפי סדר קרבת היורשים למוריש. כשמדובר בצוואה, המוריש יכול לבחור לחלק את רכושו גם לאנשים שאינם מבני משפחתו.
האם אפשר להסתלק מהעזבון לטובת אדם אחר או חלילה כדי לפגוע בצד שלישי?
לגבי הסתלקות לטובת אדם אחר, החוק מתייחס למי שהסתלק מהירושה או מחלקה, כאילו מלכתחילה לא היה יורש. אבל, הוא לא יכול להסתלק לטובת אדם אחר אלא לטובתם של בן הזוג, הילד או האח של המוריש.
לגבי הפגיעה בצד שלישי, פסק דין שנתן בית המשפט העליון ביטל הסתלקות מירושה של יורש כאשר התעורר חשד שההסתלקות נעשית במטרה לפגוע בזכויותיו של צד שלישי. בית המשפט דן במרה שבו היורש, שהיה בהליכים של פשיטת רגל, הודיע שהוא מסתלק מהירושה לטובת אחיו. כאשר בית המשפט גילה שכוונת היורש היתה למנוע מאשתו (שתבעה ממנו לקיים את החובות המגיעות לה בעקבות פירוק הנישואין), לממש את הזכויות המגיעות לה. בית המשפט התייחס למקרה זה כשימוש בהסתלקות מעזבון כאמצעי להברחת נכסים.
מה קורה אם ליורש שמסתלק מהירושה יש נושים?
- הנושים של היורש שהסתלק מהירושה, רשאים לעקל את חלקו בעזבון.
- מקרים של שעבוד, עיקול או העברה – לא מקנים זכויות אלא בגובה של מה שמגיע ליורש מחלוקת העזבון. במקרה זה נשללת מהיורש הזכות להסתלק מחלקו בירושה.
- כל עוד העזבון לא חולק – הזכות של היורש בנכס כלשהו מנכסי הירושה, לא ניתנת לשעבוד, עיקול או העברה.
הסתלקות מירושה – ויתור של יורש על זכויותיו בעיזבון
קצת עליי: