פסילת צוואה
פסילת צוואה נוטריונית
מה קובע החוק?
החוק קובע תנאים ומועדים מסודרים להגשת התנגדות לצד עילת ביטול צוואה בסעיף החוק כדלהלן:
"67. הוגשה בקשה לצו ירושה או לצו קיום, יודיע על כך הרשם לענייני ירושה ברבים ויקבע זמן מתאים שלא יפחת משבועיים להגשת התנגדויות; כל המעוניין בדבר רשאי להגיש התנגדות לרשם לענייני ירושה תוך הזמן שנקבע וכל עוד לא ניתן הצו"
ראשית, מחויב ההליך לפרסום בעיתונות היומית וחלה על המתנגד החובה לעקוב אחר הפרסום ולאתר את פרטי הצוואה המדוברת על מנת שנעמוד בלוחות הזמנים המותרים בחוק.
המועד שנקבע בד"כ להגשת התנגדות הינו כאמור פרק זמן של 14 ימים ממועד הפרסום בעיתון. הרשם לענייני ירושה רשאי לפי שיקול דעתו בהתאם למצב הספציפי שנפרש בפניו להאריך את המועד להגשת התנגדויות, אף אם המועד שנקבע חלף .
יש להגיש את ההתנגדות בכתב לרשם לענייני ירושה ע"פ הכללים הנדרשים.
על המתנגדים לפרט את נושא ההתנגדות, נימוקי ההתנגדות ולצרף את כל המסמכים עליהם מתבססת ההתנגדות. בליווי תצהיר מאומת בפני עו"ד. קבלות על תשלום האגרות יפויי כח וכד'.
להלן דוגמאות נפוצות לפסילת צוואה:
- השפעה בלתי הוגנת – כאשר קיימות ראיות לכך כי האמור בצוואה אינו משקף את רצון המצווה וכי הצוואה נכתבה תחת השפעה בלתי הוגנת של אדם כלשהוא על המצווה.
- אונס, איום – הצוואה נכתבה ע"י המצווה תחת אונס או איום , קרי, הוראותיה אינן משקפות את רצונו הבסיסי של המצווה.
- תחבולה או תרמית – הצוואה נכתבה ע"י המצווה עקב תחבולה או תרמית שבפועל אינה משקפת את רצונו.
- צוואה לטובת שותפים בעשייתה וכיו"ב – הוראת צוואה המזכה את מי שהיה עד לעשייתה, או לקח חלק פעיל אחר בעריכתה, או שתרם לכתיבתה , או שכנע ופעל לכתיבתה, לרבות אם הצוואה מזכה את בן הזוג של אחד מאלו – בטלה. אזי אין צורך להוכיח עילות פסלות כגון השפעה בלתי הוגנת או איום וכיו"ב אלא די בכך שהצוואה מזכה מי שהיה מעורב בעריכתה באופן מוכח ע"פ דרישות החוק והפסיקה, כדי שצוואה זו תיפסל.
- מצבו הפיזי והמנטאלי של המצווה – במידה ובעת העריכה והחתימה על הצוואה היה המצווה במצב פיזי או נפשי קשה ניתן להעלות טענות בדבר פסלות הצוואה בשל כך.
- צורניות – הצוואה אינה כתובה או חתומה כדין, חוסר בנתונים, צוואה סתומה, ועוד.
מומלץ להתייעץ בנושאים אלו עם עו"ד הבקיא בתחום.
פסילת צוואה
קצת עליי:
מידע נוסף בנושא
בכל הקשור לירושות וצוואות, ניתן לראות שהחוק לא מקל ראש. כלומר, להגיע למצב של פסילת צוואה נוטריונית זה לא עניין פשוט כל כך. יחד עם זאת, ישנם מקרים ספציפיים שבהם זה כן יהיה אפשרי. במידה ואתם חושבים שזה הכיוון שבו אתם מעוניינים, אין ספק שאתם צריכים מישהו שיעזור לכם, שכן איש המקצוע הדרוש לכם הוא כמובן עורך דין שעוסק בתחום הירושות והצוואות. עם זאת, חשוב להבין שהתחום הספציפי של פסילת צוואה הינו מורכב ביותר ולכן יש טעם לבדוק היטב במי אתם בוחרים. מחפשים עו"ד מוביל שמכיר את התחום על בוריו? עו"ד יוסי ברקוביץ', עומד לשירותכם.
באיזה מקרים פסילת צוואה היא אופציה?
כאמור, לא קל להגיע למצב של פסילת צוואה נוטריונית. עם זאת, בפועל ניתן לראות שישנם מקרים שבהם זה בהחלט אפשרי. למשל, כאשר מדובר על צוואה שיש בה חשד להשפעה בלתי הוגנת. כלומר, אותו אדם שחתם על הצוואה עשה זאת, לדוגמא, תחת איומים, או במצב שאינו צלול. מקרים נוספים הם, למשל, מקרים שבהם ההוראות לא ברורות או שיש בצוואה פגמים ויזואליים שונים. כאשר ישנו חשד של אי כשירות הצוואה, זו יכולה להיות עוד עילה לפסילתה. כדאי לדעת שאפילו אם יש לכם ספק קטן, עורך דין מומחה הוא האדם המתאים לעזור לכם. תוכלו לפנות אליו, להניח על שולחנו את התיק שאיתו אתם מתמודדים וכך תבינו האם יש סיכוי לפסילת הצוואה המדוברת או לא.
בחרו לכם עו"ד עם ניסיון, כי למה שתתפשרו על משהו אחר?
בחירת עוה"ד הנכון לכם, במיוחד לנושא כמו פסילת צוואה ככל הנראה לא תהיה משימה קלה. יחד עם זאת, אתם יכולים להיות בטוחים שאם תפנו אל עו"ד מומלץ וכמה שיותר מנוסה, הוא באמת יוכל לסייע לכם. עו"ד יוסי ברקוביץ' אשר הינו ותיק בתחום, זמין עבורכם במספר: 077-5563945, אתם מוזמנים ליצור איתו קשר, לקבוע פגישה במשרדו ולהתחיל את התהליך. הוא ילווה אתכם במסירות ובמקצועיות לכל אורך הדרך ואיתו תרגישו שיש באמת מי שדואג לאינטרסים שלכם.
מהי פסילת צוואה?
חוק הירושה מאפשר לכל אדם שרואה עצמו נפגע מצוואה להתנגד למתן צו קיום לאותה צוואה. גם אם כבר הוצא צו כזה, רשאי האדם לבקש את ביטול הצו – וכך להוביל למעשה לפסילתה. מומלץ להתייעץ עם עורך דין מנוסה לגבי ההיתכנות של פסילת צוואה. עו"ד יוסי ברקוביץ' כבר סייע לישראלים רבים במימוש הרצון לפסול צוואה ולהביא לצדק.
באילו נסיבות מתאפשרת פסילת צוואה?
* פגם צורני – החשיבות העצומה של כל צוואה גורמת לכך שהחוק מייחס משקל רב גם לפן הצורני טכני. למעשה כל פגם כזה, גם אם לכאורה אינו מהותי, עשוי להוביל לפסילתה של הצוואה. דוגמה נפוצה היא צוואה ללא תאריך, וגם מסמך שחלקו כתוב בכתב יד וחלקו מודפס עשוי להיות מבוטל ע"י בית המשפט.
* פגם הקשור לעורך הצוואה – סעיף 26 בחוק הירושות קובע במפורש כי אם עורך הצוואה לא מסוגל להבין את הכתוב בצוואה, דינה של הצוואה להיות מבוטלת. בהתאם כשירות קוגניטיבית וצלילות מספקת לערוך את המסמך המשמעותי הן תנאים הכרחיים לתקפותה של צוואה. גם בידוד מוחלט מהעולם אשר מייצר תלות באדם אחד עשוי להוביל לפסילת הצוואה.
* השפעה אסורה – החוק גם אוסר על כל השפעה בלתי הוגנת על עורך הצוואה, ובוודאי שעל תחבולות או איומים. חשוב להדגיש כי גם אם אחד הזוכים על-פי הצוואה היה מעורב בהכנתה, זהו מצב שמחייב התייחסות של בית משפט.
* ליקויים בהוראות הצוואה – צוואה שיש בה הוראות לא ברורות לחלוטין או סותרות מחייבת פרשנות של בית משפט. במקרים אלה ייתכן צורך בראיות שונות – תמונות, מסמכים, עובדות, עדים ועוד – על-מנת שאפשר יהיה להבהיר את הצוואה.
שירות ביושרה מלאה
פסילת צוואה מחייבת קודם כל בירור יסודי לגבי סיכויי ההצלחה של המהלך. בהתאם נדרשת מעורך הדין שמטפל בנושא יושרה מוחלטת. עו"ד יוסי ברקוביץ' מתנהל ברוח זו, ומביא לידי ביטוי גם את הבקיאות המקצועית המעמיקה שלו אחרי שנים רבות של עריכת דין ובפרט עיסוק בצוואות וירושות. השירות ניתן בזמינות גבוהה, על-מנת למנוע ממי שמופיעים בצוואה לנצל לרעה את חוסר הבהירות המשפטית.