האם ירושה מתחלקת בגירושין?
אחד הנושאים המורכבים, הרגישים והנפיצים ביותר ברוב תהליכי הגירושין הוא נושא חלוקת הרכוש בין בני הזוג. בכל הליך גירושין מתייחסים לנושאים מורכבים ולסוגיות משמעותיות כמו הסדרי ראייה ומשמורת, מזונות ילדים וכמובן חלוקת הרכוש בין בני הזוג. אם בני הזוג נישאו לפני 1974 חלה עליהם חזקת השיתוף, ואם הם נישאו לאחר שנת 1974 חלוקת הרכוש המשותף תיעשה על פי הוראות חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973.
אחת השאלות הנפוצות בקרב זוגות המתחילים בתהליכי גירושין היא מה החוק קובע לגבי כספים ורכוש שהתקבלו בירושה על ידי אחד מבני הזוג, בין אם לפני הנישואין ובין אם במהלכם. כדאי לדעת כי אין תשובה אחת וחד משמעית בסוגיה זו, ובתי המשפט כבר החליטו במקרים מסוימים כי למרות שהרכוש ו/או הכסף התקבל על ידי אחד מבני הזוג בירושה, היא מתחלקת בגירושין.
חוק חזקת השיתוף
אם בני הזוג נישאו לפני 1974, במצב של גירושין החוק שחל עליהם הוא חזקת השיתוף, ועל פיו קובעים חלוקה שווה של הרכוש בין בני הזוג. חזקת השיתוף מהווה כלל משפטי, הכלל נקבע בפסיקה של בית המשפט העליון הקובעת כי הנכסים שבני הזוג צברו במהלך חיי הנישואין שלהם יחולקו באופן שווה ביניהם עם פקיעת הנישואים. ההנחה שעומדת מאחורי חזקת השיתוף היא שגם אם כל אחד מבני הזוג השתכר באופן שונה, הרי שניהם תרמו למאמץ הכלכלי המשותף של התא המשפחתי.
זוגות שנישאו לאחר 1974 ועורכים מסמך גירושים מחלקים את הרכוש המשותף על פי חוק יחסי ממון, באופן שווה, אך בהסדר איזון משאבים יש כללים מעט שונים להערכת שווי הרכוש המשותף שבני הזוג צברו במהלך חיי הנישואין שלהם.
האם ירושה נכללת בחזקת השיתוף?
בחוק יחסי ממון נקבעו התנאים לחלוקת הרכוש המשותף של בני זוג, והחוק מגדיר את האופן שבו יש לאזן את הרכוש בין הצדדים לעניין הגירושין. החוק קובע כי כל הנכסים המשותפים הם ברי איזון למעט נכסים ספציפיים. סעיף 5(א)(1) לחוק קובע כי יש להוציא ממצבת הרכוש המשותף של בני הזוג את הנכסים אשר התקבלו בירושה, כלומר נכסים כמו דירה בירושה אינם כלולים בחזקת השיתוף ולא מוסיפים אותם להסכם חלוקת הרכוש של בני הזוג.
יחד עם זאת, אם מוכיחים שלבן הזוג שקיבל ירושה הייתה כוונה לשתף בנכסים בירושה את בן/בת זוגו, בבית המשפט יכולים לטעון כי לפי דין השיתוף הכללי הירושה היא רכוש משותף, לכן בית המשפט יורה על חלוקת הנכסים שהפכו למשותפים.
כך לדוגמה בעמ"ש 25-37-09-14 הוחלט בבית המשפט לדחות את ערעורו של הבעל להעברת מחצית מזכויות הבית שהוא קיבל בירושה לאחר הגירושין, מאחר ובני הזוג התגוררו שנים רבות בבית שהתקבל בירושה וגידלו בו 6 ילדים.
חשוב לציין כי בתיקי גירושין רבים עולה לא פעם הטענה שדירה שהתקבלה בירושה היא רכוש משותף מאחר שבני הזוג גרו בה יחד והשקיעו בנכס כספים ומשאבים. בעזרת עריכת צוואה והסכם ממון ניתן לקבוע אחרת.
מה הפתרון? עריכת צוואה בעזרת עורך דין
כדי להימנע מחלוקת הירושה שקיבלתם עם בן הזוג מומלץ לפנות לייעוץ משפטי. ניתן לערוך הסכם יחסי ממון, צוואה רגילה או צוואה הדדית, ולהוסיף תנאים לגבי חלוקת מתנות וירושות בין בני הזוג אם הנישואין עולים על שרטון ומחליטים להתגרש.
על מנת להבטיח שנכסים וכספים שהתקבלו בירושה לא יתחלקו בצורה כזו או אחרת עם בן או בת הזוג ממנו מתגרשים, כדאי לערות הסכם ממון ולהכין צוואה הדדית המפרטת עניינים אלה.
נכתב על ידי:
עורך הדין ברקוביץ מעניק שרות משפטי נרחב ללקוחות מגוונים מכל רחבי הארץ והעולם.
לעו"ד ברקוביץ היכרות מעמיקה וניסיון רב עם העולם המשפטי הסבוך של דיני הצוואות והירושות. כתיבת הסכמים בין יורשים, ניהול עיזבונות, פירוק שיתוף, ניהול קונפליקטים ומשברים בין יורשים, ייצוג מקצועי בבתי המשפט הן כמתנגד לקיום צוואות והן כמשיב להתנגדות, ייעוץ לכתיבת צוואות, וכן ייצוג מקיף עם שוק המקרקעין, בתחום הסכמי המכר ומיסוי.
האם ירושה מתחלקת בגירושין?
קצת עליי: